top of page

Biele Vody



Posledné 2 roky určite najznámejším miestom na území Národného parku Muránska Planina sú Biele Vody. Ide o pasienky pod Muránskym hradom, na ktorých sa nachádzajú kolónie sysľov pasienkových. Môžete tu sledovať život týchto malých hlodavcov v bezprostrednej blízkosti. O kolóniu sysľov na Muránskej Planine sa starajú členovia OZ Živá planina, najmä zoológ Ervín Hapl, ktorý chová na lúke niekoľko somárikov. Spočiatku boli sysle vysadené s cieľom prinavrátiť tomuto územiu pôvodné druhy dravých vtákov.


Parkovanie


K tomuto miestu sa dostanete z obce Muráň (2,5 km) smerom na Prednú Horu (a ďalej na Červenú Skalu) po ľavej strane štátnej cesty (531). V letnom období je toto miesto neprehliadnuteľné kvôli veľkému počtu návštevníkov, hlavne rodín s deťmi. Pár rokov dozadu toto miesto nebolo veľmi navštevované, v súčasnosti vďaka rozmachu sociálnych médií tu počas pekných dní nenájdete miesto, kde by ste mohli zaparkovať. Kapacita parkoviska pri sysľovisku je okolo 20 – 30 áut. Počas víkendov býva plná protiľahlá „bývalá lúka“ a všetky odstavné miesta pri ceste do vzdialenosti 1km.


Pri parkovisku sa nacházda informačná tabuľa o NP Muránska Planina. Od parkoviska je lúka so sysľami a ohradou za ktorou sú somáriky vzdialená približne 300 – 500m po rovine. Nájdete tu informačné tabule, ktoré Vám povedia niečo viac o tomto mieste.


Lúka je ohradená, nachádzajú sa tu lavičky a tiež sa tu buduje jazierko, v ktorom žijú žubrienky, vodný draci (mloky), potápniky a ich larvy a v budúcnosti by tu mali nachádzať aj raky.



Sysle pasienkové


V roku 2000 boli syslíky opäť vrátené pod Muránsky hrad, kvôli deratizácii Košického letiska, dnes sa im v tejto lokalite darí, hlavne kvôli somárikom, ktoré spásajú lúku a vytvárajú tak pre ne vhodné prostredie.


Sezóna kedy tu môžete sysle zahliadnuť je približne od apríla do septembra. Syslíky sú veľkí spáči a niekedy sa ukladajú na zimný spánok už koncom augusta. Typické pre tieto zvieratká sú nory, v ktorých prezimujú, a tiež rodia mláďatká.

Atrakciou pre ľudí je prikrmovanie syslíkov, ktoré si prídu pre dobroty pri ku vám, dokonca rovno z vašej ruky. Kvôli tomu sem ľudia často cestujú z veľkej diaľky. Dôležité je však, aby ste ich prikrmovali správnou potravou: slnečnica, jablká, mrkva, ovos, jačmeň, suchý chlieb ...


!!Nekŕmte ich čerstvým chlebom, pšenicou, ražou a žiadnou ľudskou potravou (chrumky, chipsy, tyčinky, slané oriešky, čokoláda) !!


Množstvo ľudí, je dôvod, prečo toto miesto nenavštevujeme napriek jeho blízkosti veľmi často. Ak tak len skoro ráno alebo mimo sezóny. Inak, je to tu ako sa hovorí „o držku“.




Hradná vyvieračka


Sysle sú hlavným ťaháčikom tohto miesta, málokto z návštevníkov však vie, že toto miesto má aj druhú zaujímavosť. Je to Hradná vyvieračka pod Muránskym hradom. Tá vo svojom maxime má výdatnosť až na úrovni 8000l/s. Naplnenie olympijského bazéna touto vyvieračkou (dĺžka 50m, šírka 25m, hĺbka 2m) by trvalo cca 5 minút. Je to jeden z najvýdatnejších prameňov nielen na Slovensku ale v celej strednej Európe.


Traduje sa, že samotná studňa na Muránskom hrade je prepojená s touto vyvieračkou. Voda z tejto vyvieračky zásobuje obce Revúckeho okresu a je rozvádzaná vodovodmi až do okolia Tornale. K tomuto prameňu rieky Muránka sa dostanete štrkovou cestou ktorá od parkoviska odbočuje doľava.




Odporúčania


Toto miesto odporúčame ako výlet pre rodiny s deťmi, k sysľovisku vedie lesná cesta, v daždi blatistá, k vyvieračke sa dostanete po štrkovej ceste. Ak sa chcete vyhnúť návalu turistov prídite dostatočne skoro ráno alebo počas pracovných dní.


Návštevu tohto miesta môžete spojiť aj s výstupom na Muránsky hrad, alebo inými zaujímavosťami v okolí.


Odporúčame Vám aj dokumentárny film o tejto lokalite a živote Sysľa Puka a jeho rodiny.


Zaujímavou pre deti môže byť aj knižka o dobrodružstvách Syslíka Pisklíka TU.






303 views0 comments
bottom of page