top of page
Writer's pictureVyvetrajSa

Vodopád Bystré

Updated: May 28, 2020



Poľana (Slovenská Etna) je pre nás blízkym miestom s nádhernými lesmi, akých na Slovensku nie je veľa. Hoci je táto sopka neaktívna, jej 18 km základný kužeľ budí rešpekt, a robí z nej najzachovalejšiu sopku v strednej Európe.


V tomto blogu sa budeme venovať jednoduchej krátkej prechádzke k vodopádu Bystrého potoka (alebo aj vodopád Bystré, vodopád Bystrô). Je súčasťou potoku Bystrá, ktorý je prítokom rieky Slatina a pramení pod Poľanou.

Toto miesto poznám už dlhšie a zaujímavé je na ňom to, že keď k nemu prichádzate, najmä v smere od hotela Poľana, nemáte potuchy o tom, akú nádheru uvidíte. Osobne sa mi to veľmi páči, keď v priebehu pár sekúnd prejdete z bežného k neobyčajnému.


Trasa od Hotela POĽANA


Tento vodopád je odtiaľ veľmi dobre dostupný, autom sa vyveziete z Hriňovej dvomi spôsobmi.

1. spôsob je z Hriňovej cez Lazy

2. spôsob je spod Hriňovskej priehrady



Je vždy na Vás ktorú cestu si vyberiete, avšak ak na Poľanu pôjdete v zime veľmi dobre si to premyslite a nepreceňujte schopnosti ani Vás ani Vášho auta. Táto cesta nie je v celej dĺžke upravovaná, ak vôbec. Zima 2019 / 2020 nebola taká ako iné a na Poľanu sme vyšli bez problémov s autom s pohonom 4x4, spôsobom 1 a teda od priehrady. Na niektorých miestach bol na ceste čistý ľad, a tým čistý ľad myslím úplné zrkadlo na ktorom by ste v prípade núdze nespravili nič.


Práve z toho dôvodu, sme pre cestu nadol zvolili cestu cez lazy a bola to pre nás prvá skúsenosť. Dlhodobo som sa naučil neveriť mapám, ktoré mám v navigácií v aute a išli sme teda naslepo, vždy sme si vyberali cestu, ktorá sa nám zdala schodnejšia a otáčali sme sa len raz. (Metódou pokus omyl, to vykryjete v núdzovom prípade vždy, otázka je nakoľko je Vám to príjemné, či ste hladný alebo sa ponáhľate z iného dôvodu)


Aby som to zhrnul príjazdová cesta od Priehaliny je bezpečnejšia aj v zime aj v lete, mne osobne sa viac páči na cestu autom práve cesta od priehrady. Je ale o dosť užšia a je na nej veľa neprehľadných zákrut, ak odtiaľ pôjdete tak opatrne a ohľaduplne!

Od miesta kde sa tieto dve cesty spájajú vedie už len jedna správna a teda si nevyberiete. Ide o spevnenú asfaltovú cestu na ktorej sú občas výtlky, takže určite tam nemusíte prekračovať 40km/h. Tie výtlky sú niektoré fakt hlboké, najmä posledný kilometer pred hotelom Poľana a kľudne na nich necháte koleso. Cesta prechádza po väčšine lesom, vyjdete na 3 lúky, jedna je taká „lesná lúka“ ktorá je uzavretá a jej väčšia časť je nad vami a teda výhľad priamo z auta nemáte. Ďalšie dve Vám však poskytnú krásny výhľad s orientáciou na severovýchod až juh. Práve tá druhá tesne pod hotelom Poľana a bývalým lyžiarskym vlekom je miesto, kde turistická značka k vodopádu pretína cestu.

Tu môžeme zaparkovať, cesta je tu dosť široká a v minulosti bola využívaná aj na parkovanie, kvôli spomínanému lyžiarskemu stredisku. Odtiaľto nás čaká približne 15 – 25 minútový zostup k vodopádu.


Prechádzka


Cestička začína po príjemnej juhovýchodne orientovanej lúke, na ktorej sa môžete kľudne poopaľovať a pokochať sa výhľadom na Podpoľanie a vzdialenejší Novohrad. Turistický chodník na spodnej časti lúky odbočuje doľava do lesa. Odtiaľ krátky traverz, cez občasné potôčky (POZOR BLATO) a po znova miernom zostupe sa dostávame k potôčiku, ktorého voda bude ochvíľu padať z 20-metrovej výšky. Sme asi 50 metrov od samotného vodopádu, ako som spomínal nevieme, že sa k nemu blížime, upozorní nás na to smerová tabuľa a informačná tabuľa.


Nad vodopádom je nainštalované reťazové zábradlie. Z tohto miesta musíme zostúpiť troma na seba naväzujúcimi rebríkmi aby sme sa dostali pod vodopád. Prvý je najstrmší, druhý s tretím sú spojené a čím ste nižšie tým menej tento rebrík potrebujete. Na prvom a druhom vodopáde sa ľuďom idúcim vyhnete na treťom už nie. Aj keď to nie je taký strmý rebrík na aké sme zvyknutí zo Slovenského Raja buďte opatrný a obozretný, najmä keď je mokro. Aj napriek tomu, že ja mám strach z výšok tu sa ničoho takého nemusíte báť.





Toto miesto a fotky z neho si môžete nájsť aj na instagrame a nájsť tam rôzne inšpirácie na zaujímavé fotky, aby boli čo najviac social media friendly a mohli ste sa nimi pochváliť.




Trasa z lazov


V tomto prípade ide jednoznačne o náročnejšiu, dlhšiu trasu (cca 1 hod), ktorá miestami pripomína tatranské chodníčky, preto by som odporúčala vhodnú obuv. Avšak po ceste vás prekvapia lúky, miestami lemované chalupami resp. lazníckymi domčekmi. Trasa pokračuje lesom, ktorého chodníčky sú počas daždivého obdobia dosť podmočené a tak isto sme natrafili aj na niekoľko stromov, ktoré boli vyvalené po búrke. Pokiaľ chcete ísť iba na krátku prechádzku odporúčam ísť druhou trasou – z vrchu (od hotela Poľana).


Pokiaľ ide o rodiny s menšími deťmi treba byť opatrní hlavne na rebríkoch, po ktorých sa viete dostať až k jeho hornej časti. Tak isto je to problematické miesto na prechod s domácimi zvieratami.




Odporúčania:


Pre nás, je to krátka prechádzka ideálna na poobedie v prípade leta až na to neskoršie poobedie. Ak máte času viac môžete sa k vodopádu vybrať po zelenej turistickej trase, avšak v tom prípade si viac užijete prechádzku lesom ako výhľady. Teda ak ste v prírode často choďte vrchom, ak nie a potrebujete dlhšiu prechádzku a chcete ísť k vodopádu choďte odspodu, je to na Vás.


Smerom od Hotela Poľana pri vstupe z lúky do lesa pri traverzovaní prechádzate cez dva občasné malé potôčiky, kde býva ak je mokrejšie blato, treba na to myslieť pri výbere obuvi. Opatrne po ceste autom, opatrne na rebríkoch! Pekný pohľad na vodopád je aj v zimnom období kedy časť vodopádu zamŕza, v tomto období treba byť opatrní na rebríkoch !


Verím, že Vám tieto informácie pomôžu a ak sme Vás inšpirovali tagnite na sociálnych sieťach #vyvetrajsa Tiež budeme radi aj za akýkoľvek feedback na náš blog, prípadne informáciu o aktuálnej situácií na tomto mieste.


V infografike udávame časové a vzdialenostné údaje vždy za celý výlet, teda nielen cesta nahor ale aj cesta nadol je v nich už zarátaná.


Prvý údaj o čase, vzdialenosti a prevýšení je informácia o trase od cesty na Hotel Poľana, druhý údaj informuje o trase z Lazov



263 views0 comments

Comments


bottom of page